SB County Community Services Department

Santa Barbara, CA
4,663 SQ FT
2014

Winner of USGBC's 2015 Green Awards: Green Schools and Goverment

The SB County Community Services Department interior renovation project involved a complete recycling/repurposing of 45-year-old outdated and inefficient facilities, transforming them into modern and efficient workspaces that underscore green and sustainable features for county employees.
The main challenge was to preserve of the original 1969 era concrete building structure, while creating revitalized and functional interiors. Once-hidden concrete ceilings were exposed and enhanced, complementing a fresh palette of colors, materials and finishes. Warm grey Interface carpet tile (50% post consumer recycled content), and ocean blue, agave/moss green and sandstone yellow ochre walls were inspired by SB County park settings, which are managed by the Community Services Department. Other elements include natural wood finish counter tops, recycled wood wall panels and floating ceiling “clouds,” which absorb sound and visually conceal mechanical units.                                                                                    
Dated energy intensive mechanical systems were replaced with Mitsubishi’s Variable Flow Refrigerant system. This state-of-the-art system provides high-efficiency mechanical zoning control. LED and high output fluorescent fixtures were also integrated throughout.
The introduction of natural daylight into virtually all interior spaces and work areas was central to the building’s transformation story. “Walled-in” work areas with low, 8-foot suspended ceilings minimized daylight and views. The removal of these low ceilings and integration of glazed Western Integrated wall systems along interior hallways flooded the space with natural daylight and captured mountain views.
This project represents a fresh, cost effective, and energy efficient office space upgrade that serves as an innovative model for the future of aging County of Santa Barbara facilities.